PROFIL 175  Ebicykl 2002 - Rodná Slezská Hrouda. PROFIL 176  Zahájení 19. ročníku Ebicyklu proběhlo na hvězdárně v Úpici. Ebicykl je tu již potřetí (1984, 1996...). K původní budově hvězdárny přibyly přístavby i ze severní strany. Foto Alexander Pravda. PROFIL 177  Hlavní dalekohled úpické hvězdárny. Foto Alexander Pravda. PROFIL 178  Po šesti letech opět navštěvujeme výrobce optiky pana Jiřího Drbohlava na jeho hvězdárně ve Rtyni. Vyrobil například i zrcadlo o průměru 61 cm pro hvězdárnu na Skalnatém Plese (dalekohled byl uveden do provozu v roce 2000). Foto Alexander Pravda. PROFIL 179  Dalekohled v kopuli hvězdárny pana Jiřího Drbohlava. Foto Alexander Pravda.
PROFIL 180  Jiří Drbohlav u reflektoru s průměrem hlavního zrcadla 820 mm a ohniskovou délkou 4300 mm. Hvězdárnu ve Rtyni otvíral slavnostním přestřižením pásky 7. 6. 1980 Hejtman (budoucího) Ebicyklu Jiří Grygar. Foto Alexander Pravda. PROFIL 181  Půl milionu ujetých Ebicyklem slavíme v Babiččině údolí. Peloton je teď zhruba na půl cesty od Měsíce zpět k Zemi. Foto Zdeněk Štorek. PROFIL 182  Údolí Zdobnice - pár kilometrů po modré značce Čertovým dolem dokonale prověřilo peloton. Foto Alexander Pravda. PROFIL 183  V cíli druhé etapy jsme se setkali s farářem Zbigniewem Czendlikem. "Kostel - hospoda - postel, to je vše, co potřebuji," říkal. V kostele jsme se zúčastnili jeho neformálního vyprávění. Foto Alexander Pravda. PROFIL 184  Ke kostelu přiléhala i farní restaurace (ona „hospoda“), kde většina ebicyklistů večeřela. Také zde s nimi pan farář Czendlik poseděl. Foto Alexander Pravda.
PROFIL 185  Návštěva knihkupectví ROSA na náměstí v Lanškrouně. Ebicyklisté zde byli obdarování publikací "Jan Marek Marci" o renesančním lékaři, matematikovi a fyzikovi, který se roku 1595 v Lanškrouně narodil. Foto Alexander Pravda. PROFIL 186  Školní hvězdárna Jeseník potřetí (1989, 1995...). Další den vede etapa do polských Dziewietlic a legálními přechody by to bylo moc kilometrů. Starostové Jeseníku a Bernartic nám pomohli vyjednat schůdnější variantu... Foto Alexander Pravda. PROFIL 187  Dziewietlice - areál bývalého nádraží. Společná fotka v rodišti Jiřího Grygara. Foto Alexander Pravda. PROFIL 188  Hejtman Ebicyklu Jiří Grygar líbá rodnou slezskou hroudu. Foto Vladimír Plachý mladší. PROFIL 189  Při 5. etapě z Jeseníku do Vrbna došlo opět na Praděd. Tentokrát jsme ho dobývali od Červenohorského sedla (občas pěšky) a pak svištěli po perfektní nové silnici do Karlovy Studánky. Foto Alexander Pravda.
PROFIL 190  Během 6. etapy z Krásného Pole do Jeseníku navštěvujeme opět hvězdárnu v Dolním Benešově (1989, 1995...). Foto Alexander Pravda. PROFIL 191  Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Krásném Poli - zastávka na trase šesté etapy z Vrbna pod Pradědem do Hlubočce. Foto Alexander Pravda. PROFIL 192  Krásné Pole dalekohled. Foto Dušan Malura. PROFIL 193  Na trase poslední etapy z Hlubočce do Přerova jsme se zastavili na hvězdárně ve Valašském Meziříčí. Foto Alexander Pravda. PROFIL 194  Dalekohled hvězdárny Valašské Meziříčí. Foto Alexander Pravda.